torstai 19. marraskuuta 2015

Kahdesti haarautuva puu - Ursula K. Le Guin

Kuvahaun tulos haulle kahdesti haarautuva puuAloin innoissani lukea jälleen yhtä Le Guinin kirjaa mutta alku olikin yllättäen tahmeaa luettavaa. Siksi se jäikin muutamaksi viikoksi hyllyyn pölyttymään ennenkuin sain taas jatkettua tarinaa. Onneksi jatkoin, koska siitä eteenpäin kirja oli huomattavasti mielenkiintoisempi. 
  Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin Aka-nimiselle planeetalle. Päähenkilö on kuitenkin kotoisin maasta ja kirjassa vieraillaan myös siellä takaumien muodossa. Alkuun kuvaukset Akasta ovat todella karuja ja varmaan siksi kirja jäi hyllyyn odottamaan parempia aikoja. Varsinkin alku toi monilta osin mieleen nykypäivän dystopiat eikä siitä kovin kaukana olla muutenkaan. Synkkyys kuitenkin katoaa sillä hetkellä kun päähenkilö Sutty lähtee pääkaupungista maaseudulle. Ihanat tarinat ja mielikuvitus loihtivat lukijalle paljon rikkaamman ja elävämmän kuvan tästä vieraasta planeetasta. Jotkin yksityiskohdat, kuten kirjojen tuhoamiseen liittyvät samankaltaisuudet maassa ja akalla, tuntuivat välillä ärsyttäviltä. Ja toisaalta loppuratkaisun myötä ei puolestaan voinut kuin ihmetellä miksei itse ollut tajunnut jotain näin yksinkertaista.
  Akalaisten ajattelutavan ymmärtäminen on kuin palapelin ratkomista ja muistuttaa kovasti nykypäivän antropologiaa, eri mittakaavassa vain. Akallakin tuntuu asuvan ihmisiä ja hieman hämmensi tämä yksityiskohta kun kyse on kuitenkin täysin vieraasta planeetasta. Luulisi, että erot olisivat suuremmat. Toisaalta tämä oli havaittavissa myös hainilaisten ajattelussa ja tavassa kutsua itseään ihmisiksi. Tähänkin ehkä löytyy siis selitys jostain aiemmasta tai myöhemmästä sarjan kirjasta. Muuten täytyy vain olettaa tämä kirjailijan visioksi hyvin yhteneväisestä universumista.
  Tarinan juoni rakentuu pitkälti akalaisten maailmankatsomukseen, joka perustuu tarinoihin. Itselle jäi silti sellainen olo, että taustalla olisi jotain enemmän. Monissa tarinoissa puhuttiin lentämisestä ja levitointiakin sivuttiin aiheena. Tähän ei kuitenkaan tartuttu sen kummemmin ja itseäni se jäi vaivaamaan. Todennäköisesti tämä on niitä aiheita, jotka kukin saa miettiä ihan omassa mielessään kuten parhaaksi katsoo.
  Taidan nyt pitää vähän taukoa tästä kirjailijasta ja lukea loput sarjan kirjat joskus myöhemmin. Tämä kirja jää varmasti pidemmäksikin aikaa mieltä askarruttamaan ja suosittelen toki muillekin jos 
kiinnostusta löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti