lauantai 28. maaliskuuta 2015

Unohdetut ovet - Minna Roininen

Kuvahaun tulos haulle unohdetut ovetUnohdetut ovet ilmestyy e-kirjana ja interaktiivisena teoksena, jossa lukijan on itse mahdollista vaikuttaa tapahtumien kulkuun valinnoillaan.
Unohdetut ovet on psykologinen fantasiaromaani, joka sukeltaa unien myyttiseen maailmaan. Järkkyykö todellisuus vai vain mieli? Eroa voi olla mahdoton tehdä.
Alma on juuttunut pahoin reaalielämänsä pyörään. Tuskin liikkuen kotinsa ulkopuolella hän pelaa videopelejä vuorokausirytminsä menettäneenä. Alman mies Simon, maailmankaikkeuden olemusta työkseen miettivä hiukkasfyysikko, kärsii unettomuudesta ja unissakävelystä. Näennäisen tavallisen ongelman juuret ovat kuitenkin syvällä, ja unet alkavat tulvia valveen puolelle.
Kun merkillinen henkivakuutuskauppias ilmestyy heidän Tukholman talonsa ovelle, Alma ei ole uskoa tämän sanoja todeksi: Simon tulee kuolemaan kahden kuukauden kuluttua, ellei Alma pelasta häntä. Alman todellisuus kiepsahtaa nurin ja hän on pakotettu toimintaan. Matka Simonin uniin on samalla matka Alman omaan sisimpään. Hänen on otettava kohtalo omiin käsiinsä.
Sain vihdoin tämän varauksen kirjastosta joten luin tämän kirjan pikku välipalana. Kirja on syväkirja eli lukijana sain jatkuvasti vaikuttaa juonenkäänteisiin, mikä kuulosti varsin kiehtovalta. Joskus lapsena tuli luettua vastaavia Viisikko-kirjoja ja ajattelin kokeilla tätä formaattia nyt uudestaan. Toteutuksena tämä toimi paremmin kuin paperiversio, koska valinta tehtiin klikkaamalla linkkiä jolloin siirtyi suoraan oikeaan kohtaan. Paperiversio tästä kapistuksesta olisi ollut liki 1300-sivuisena varsin raskasta luettavaa. 
Uutena kokemuksena syväkirja oli alkuun koukuttava kun joutui pähkäilemään, tuliko pilanneksi koko kuvion huonolla valinnalla. En tiedä, kuinka monta mahdollista loppua kirjassa on mutta itselle tuli tuntuma, että monet tiet vievät samaan pisteeseen. Loppua kohden valintoja oli myös vähemmän ja moniin isompiin tapahtumiin ei pystynyt ollenkaan vaikuttamaan. 
Itse kirja oli kuitenkin pettymys. Ajatuksena unimaailman ja todellisuuden yhteys tuntui kiehtovalta mutta toteutus oli aika vaisu. Päähenkilöt olivat ihan kauheita, joihin oli tosi vaikea samaistua. Alma vietti aikansa pääosin sisällä videopelejä pelaillen ja vailla muita kontakteja ulkomaailmaan kuin akupunktiohoitajansa, joka teki kotikäyntejä. Asia ei miksikään muuttunut senjälkeen kun Alma sai kuulla, että hänen miehensä kuolee kohta. Ei siis kovin todennäköinen sankarihahmo.
Kirjan juoni taas ei pysynyt yhtään kasassa tai sitten tein todella huonoja valintoja kirjassa. Alma nimittäin vietti ensin aikansa kotona ja sitten päättömästi paikasta toiseen matkustellen. Vasta kun aika oli loppumassa, alettiin tehdä jotain ja sitten kirja jo loppuikin. Minun Simonini ainakin kuoli mutta onneksi klikkaus edelliselle sivulle herätti hänet taas kuolleista. Loppu ei silti ollut kummoinen, mikä oikeastaan kuvaa koko kirjaa. Valintojen runsaus toi esiin myös joitain epäjohdonmukaisuuksia, koska ainakaan minun päähenkilöni ei ollut tehnyt kaikkia mainittuja asioita.

Monet asiat jäivät vaivaamaan kirjan loputtua ja kokoajan vain mietti, miten kirjassa olosi käynyt jos olisi valinnut toisin. Joten luin sen vielä uudestaan. Ja tällä kertaa tarina oli huomattavasti parempi! Epäjohdonmukaisuudet jäivät pois ja puuttuvat palat valaisivat tarinaa ihan eri tavalla. Selvitin, että tarinassa on ainakin viisi eri loppua joten jos et ole tyytyväinen lopputulokseen voit aina yrittää uudelleen! Mielestäni aika kätevää
Ensimmäisen lukukerran jälkeen olin vakaasti päättänyt jättää syväkirjakokeilut tähän, koska kirjasta tuntui puuttuvan punainen lanka ja tapahtumat tuntuivat irrallisilta. Uusi lukukerta kuitenkin valaisi asioita huomattavasti ja kirja alkoi tuntua ihan potentiaaliselta haastajalta normikirjalle. Toivottavasti näitä tulee lisääkin vaikka valmiiksi mietityt tarinat taitavat olla enemmän minun makuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti