maanantai 5. toukokuuta 2014

ENGELSFORS


Mats Strandbergin ja Sara Bergmark Elfgrenin kirjoittama fantasiatrilogia sijoittuu Engelforsin pikkukaupunkiin. Päähenkilöinä ovat kuusi Valittua, jotka muodostavat Piirin. Valittujen tehtävä on taistella maailmaa uhkaavaa pahuutta vastaan mutta ensin heidän pitää opetella tekemään yhteistyötä.

Kirjat

1. Piiri (Cirkeln)
2. Tuli (Eld)
3. (Nyckeln)

PIIRI
Engelsfors. Pikkukaupunki Ruotsissa. Nimi on kaunis, mutta paikka rähjäinen. Kaupunkia ympäröivät synkät metsät, joihin ihmiset usein eksyvät ja katoavat. Syyslukukausi on juuri alkanut, kun yksi lukion oppilaista löydetään kuolleena koulun vessasta. Kaikki olettavat, että kyseessä on itsemurha. Paitsi ne, jotka tietävät totuuden.
Eräänä yönä kuu värjäytyy salaperäisen punaiseksi, ja kuusi lukiolaistyttöä löytää itsensä hylätystä puistosta. Tytöillä ei ole mitään yhteistä. Yksi on luokan suosituin, toinen kiusattu, kolmas omaa tietään kulkeva gootti, neljäs kunnollinen huippuoppilas… Pian selviää, että paha on saapunut Engelforsiin, ja ilman toisiaan tytöt eivät selviydy hengissä.

Piiri on urbaania, skandinaaviseen koulumaailmaan sijoittuvaa, koukuttavaa fantasiaa. Teos kertoo vetoavasti nuorena olemisen vaikeudesta, koulukiusaamisesta, ihastumisista ja kaiken voittavasta ystävyydestä. Kuudesta eri näkökulmasta kerrottu tarina vetää mukanaan, ja jokaisen lukijan on helppo löytää hahmoista oman samaistumiskohteensa. Suomalaisia lukijoita kiinnostaa varmasti myös laadukas nuortenfantasia, jonka sankareista osalla on suomalaistausta.
Luin ensimmäisen osan ruotsiksi ettei tarvitse suomennosta odotella. Mukavan erilainen lukukokemus muihin fantasiakirjoihin verrattuna. Yleensä päähenkilöt hitsautuvat nopeasti yhtenäiseksi joukoksi mutta näiden henkilöiden yhteistyö ei oikein ota onnistuakseen. Hahmot olivat hyvin erilaisia keskenään ja jotkut jopa toistensa pahimpia vihamiehiä. Paha pääseekin helposti toteuttamaan suunnitelmiaan kun Valitut tekevät parhaansa vältelläkseen toisiaan. Asetelma muuttuu vasta kun koululla sattuu uusi kuolemantapaus. Sai kyllä jännätä kovasti ehtivätkö tytöt saada maagiset kykynsä tarvittavalle tasolle ennen seuraavaa iskua. Odotan innolla seuraavaa osaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti