maanantai 4. elokuuta 2014

Delirium - Lauren Oliver

Tulevaisuuden yhteiskunnassa yksilön valinnat koulutuksesta harrastuksiin ovat tiukasti kontrolloituja, energia säädeltyä ja rakkaus, amor deliria nervosa, julistettu pandemiaan rinnastettavaksi vakavaksi sairaudeksi. Vaikutusten eliminoimiseksi on jo pitkään toteutettu kirurgista toimenpidettä, johon sekä miehet että naiset täysi-ikäisinä osallistuvat. Tuhoisat ääritunteet tasataan ja uusi harmonisempi maailma tarjoaa kaikille yhtämittaisemmat lähtökohdat onneen ja turvallisuuteen.
Omaa vuoroaan odottaa myös 17-vuotias Lena. Hän on nuoruudessaan menettänyt äitinsä tartunnalle, nähnyt taudin vaikutukset sisareensa ja oppinut läksynsä. Jos Lena on varovainen ja välttää virheitä, 95 päivän päästä vaara on hänen osaltaan ohi. Siksi yhteiskunnan ulkopuolelle pesiytynyt vastarintaliike ja kapinahenkinen Alex ovat kaikkea sitä mitä Lenan tulee välttää.
Delirium – rakkaus on harhaa on vangitseva ja puhutteleva trilogian avausosa, joka nuorten päähenkilöidensä kautta tutkii sopeutumiskykymme rajoja maailmassa, jossa yksilö on yksinäisempi kuin koskaan ja rakastuminen rikoksista pahin.
Kirjan maailma on todella kammottava ja harkitsin siksi pitkään, luenko kirjaa ollenkaan. Oikeastaan olisi voinut jättää väliin. Tarina on toisaalta hyvin kirjoitettu mutta kirjan yhteiskunta on niin kontrolloitu etten millään olisi halunnut kirjaa taas avata. Tykkäsin päähenkilöistä vaikka Lena onkin alussa varsin naivi. 
  Eniten mietitytti, miten ihmiset on alunperin saatu elämään tällaiseen yhteiskuntaan. Kaikki sadut, rakkauslaulut ym. on kielletty mutta onhan ihmisten alkuun täytynyt muistaa ja kaivata näitä asioita. Luulisi, että vastustus olisi ollut niin suurta, että mitään kirurgisia toimenpiteitä ei olisi saatu lyötyä läpi. Alussa mietin myös, miksi rakkautta pidetään niin kuolettavana sairautena mutta se olikin vain osa propagandaa. 
  Kokonaisuudessaan kirja oli kuitenkin ihan luettava ja tarina eteni kokoajan mukavalla tempolla. En ihan heti perään ole seuraavaa osaa lainaamassa mutta luultavasti palaan sarjan pariin myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti