tiistai 24. kesäkuuta 2014

Paljaan taivaan alla - Veronica Rossi

Ravisteleva kertomus tuhotusta maailmasta ja uudesta alusta

Nuori Aria on elänyt koko elämänsä Haave-nimisessä kaupungissa, suljetussa kapselimaisessa tilassa, jonka ruoka, vesi ja jopa hengitettävä ilma tuotetaan muualla. Kaupungin ihmiset elävät arkeaan virtuaalimaailmassa, jossa fyysinen läheisyys on harvinaista: kaikki elämykset kivuntuntemuksia myöten luodaan keinotekoisesti. Aria ei ole koskaan nähnyt oikeaa taivasta, aurinkoa, tulenliekkejä tai metsän puita.

Ulkopuolella elävä Perry sen sijaan on kamppaillut aina todellisten ja pelottavien haasteiden kanssa. Vaaralliset kulkutaudit, nälkä ja rajut eetterimyrskyt ovat arkipäivää sekä Perrylle että hänen heimolleen. Ekologisen katastrofin kokeneessa maailmassa jokainen taistelee olemassaolostaan ja ihmisyyttä mitataan elämän hinnalla.

Normaalioloissa heidän tiensä eivät olisi koskaan sivunneet toisiaan, mutta yksi painajaismainen ilta piirtää molempien elämänviivat uusiksi. Ariasta ja Perrystä tulee vastentahtoisia liittolaisia ja yhdessä he kohtaavat maailman, jossa kaikki on totta, tunteet paljaita eikä sattumanvaraisuudelle löydy kaavaa.

Veronica Rossin esikoisteos kasvaa kolmiosaiseksi romaanisarjaksi, joka herättää antiutopisen tulevaisuuden eloon hätkähdyttävän väkevällä tavalla. Latautuneiden yksityiskohtiensa kautta se nostaa esiin ihmismielen haurauden ja musertamattoman voiman.

Mielenkiintoinen kirja, joka tempaisi heti mukaansa. Kirjailija oli onnistunut luomaan uskottavan maailman. Pidin päähenkilöistä ja kirjan juonesta vaikka vähän ihmettelinkin, mistä tämä mystinen eetteri oli maailmaan ilmaantunut. Kirjassa keräily ja metsästys -kulttuuri yhdistyy saumattomasti moderniin teknologiaan, joskin teknologia on Ulkopuolella aika vanhaa. Lisäviehätystä juoneen toivat tietyille Ulkopuolisille kehittyneet mutaatiot, jotka olivat eetterin vaikutusta. Nämä Merkityt olivat saaneet jonkin aistin erityisen vahvana ja olivat arvostetumpia yhteisön jäseniä kuin tavalliset ihmiset. 
  Hyvästä juonesta huolimatta, kirjasta jäi jotain puuttumaan. Päähenkilöiden kokemuksista ja Perryn ja Arian romanssista olisin toivonu jotenkin syvällisempää kuvausta. Kirja ei myöskään ollut erityisen hauska mutta hyvä lukukomus yhtä kaikki!

Arvosana: 4,5 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti